miercuri, 1 februarie 2012

Solutia PDL: Dezbateri in stil american

Am observat ca multi sarbatoresc zgomotos plasarea nu foarte buna in sondaje a PDL-ului. Poate spre surprinderea multora, eu unul nu. Consider ca va fi intotdeauna nevoie de un partid puternic de dreapta pentru a echilibra lucrurile pe scena politica din Romania. De stanga avem destule.

Atitudinea mea fata de Basescu de-a lungul timpului a fost predominant critica insa, parafrazandu-l pe un mare poet, cred ca l-am dispretuit destul. Insa nu Basescu ma preocupa in momentul asta ci situatia din interiorul singurului partid puternic de dreapta din Romania, avand in vedere ca din punct de vedere structural nu pot in nici un caz sa am simpatii fata de ideologia de stanga. In ultimul timp s-au intetit discordiile interne intre reprezentantii diferitelor tabere si impresia generala e de lipsa de unitate in momentul in care PDL-ul ar trebui sa iasa cu artileria supergrea pentru a creste in sondaje. Asistand in acelasi timp la evenimentele de pe scena politica americana, m-am intrebat daca in Romania PDL-ul n-ar putea adopta modelul american de dezbatere pentru selectarea candidatului cel mai bun pentru alegeri. Pe de o parte, toata lupta interna ar putea fi valorificata pozitiv prin dezbateri constructive, publice, intre reprezentantii desemnati ai tuturor taberelor din cadrul partidului. Castigul de imagine ar putea fi puternic. Oricum mi se pare o solutie mult mai buna decat scrasnirile din dinti pe la colturi care sunt practicate acum. Iar in final ar castiga candidatul cel mai bine plasat in sondaje. In felul asta nici cei din interiorul partidului n-ar mai avea nimic de zis. Nu sustin in nici un caz sa se faca un spectacol doar de forma ci chiar o actiune reala, fara manusi. Daca nu poti face fata tirurilor din interior, cum poti rezista atacurilor celor care in nici un caz nu te menajeaza? Formula concreta de punere in practica se poate discuta. Dezbateri in diferite orase din tara sau alte formule. Un anumit numar de dezbateri dupa un calendar, cu publicarea clasarii dupa fiecare dezbatere.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu procedura din America, precizez ca inainte de desemnarea finala a candidatului unui partid pentru alegerile prezidentiale au loc multe dezbateri publice intre cei mai bine cotati candidati posibili ai partidului. Nu stiu daca se va intampla asa ceva, insa in momentul in care un partid din Romania va adopta un asemenea sistem va demonstra ca a trecut la un alt nivel de a face politica.

Published with Blogger-droid v2.0.4

posted from Bloggeroid

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu