vineri, 1 iulie 2011

Razboiul branzei de vaca din Israel face valuri pe Facebook

Credeati ca Facebook-ul poate fi folosit doar pentru a schimba regimuri politice, cum s-a intamplat, de exemplu, cu rasturnarea presedintelui egiptean? Nu! In Israel, pot sa cada bombe, poti sa ai fasii Gaza si alte mizilicuri insa totul e de fapt pana la branza de vaca. Nu e de gluma, oamenii astia vor sa aiba in fiecare dimineata la micul dejun branza lor de vaca, si asta la un pret rezonabil. Iar totul a explodat cand compania Tnuva, care controleaza 70% din piata de lactate din Israel a crescut preturile.
Un israelian a lansat o initiativa pe Facebook pentru boicotarea produselor firmei respective. Peste 100000 de persoane s-au alaturat iar branzeturile cu marca respectiva au inceput sa putrezeasca pe rafturile supermarketurilor. Compania a anuntat in mod oficial pierderi de 15% in vanzari insa surse neoficiale spun ca s-ar apropia de 25%. In final a intrevenit si prim-ministrul in solutionarea problemei si s-a propus chiar varianta de a se importa cantitati mari de branza.
Compania Tnuva a fost nevoita pana la urma sa scada preturile cu 30%, fiind urmata si de toate celelalte companii de lactate.
In cazul in care credeati ca preturile la branzeturi sunt exagerat de mari in Israel, mentionez ca nu e deloc asa. 250 de grame de branza de vaca in Israel costa in jur de 1,3 $ iar in Statele Unite aproximativ 2,8 $. Insa se stie ca evreii nu accepta niciodata o afacere proasta!

Sursa: Wall Street Journal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu