marți, 21 iunie 2011

Ce frumoasa e globalizarea... Dar totusi, mars acasa!

Citesc un articol pe Wall Street Journal legat de Toscana mea de bastina. Se pare ca o comunitate mare de chinezi si-au facut cuib in zona Florentei, o zona renumita pentru producatorii de textile, si ameninta sa distruga industria locala prin concurenta neloiala si frauda. Practic, chinezii angajeaza oameni adusi direct din China, fara acte si platiti foarte prost. Mai mult, aduc materie prima din China, foarte ieftin. La toate astea se adauga evaziunea fiscala masiva. Nu tin acte sau au contabilitate dubla, una pentru stat si alta pentru ei. In final, ei vand imbracaminte cu eticheta Made in Italy realizata la niste costuri evident mai mici. In ultimii ani au scos din afaceri aproximatix jumatate din miile de producatori italieni de textile din zona. In schimb au trimis sute de milioane de euro in China, bani neimpozitati si nedeclarati.
Insa intr-un tarziu italienii au inceput sa loveasca si ei. Politia italiana a facut raiduri masive in randul chinezilor si in jur de 70 de firme au in momentul asta activitatea blocata si sunt investigate.
Cam asta se inampla cand deschizi larg portile la nivel global. Personal chiar n-as vrea sa cumpar ceva italian si sa ma intreb apoi daca n-a fost facut intr-un atelier mai dosnic. Pe de alta parte, sa nu uitam ca la un moment dat am fost si noi chinezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu